Pyłek kwiatowy

To najwartościowszy produkt roślinny, zawierający: białka, aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, flawonoidy, karotenoidy, witaminy i sole mineralne. W białku pyłku znajduje się 20-25 aminokwasów z których najważniejsze to arginina, lizyna, kwas glutaminowy, proteina, kwas aspirynowy. Produkt ten ma działanie: antybakteryjne, regeneracyjne, uodparniające, odtruwające. Służy do leczenia stanów zapalnych gruczołu krokowego, w uporczywych zaparciach i biegunkach. Polecany w leczeniu chorób wątroby, wykazuję działanie przeciw anemiczne. Odżywcza kuracja pyłkowa pobudza apetyt i normalizuje trawienie. Stosowanie: 2 razy dziennie półgodziny przed jedzeniem. Dzieci 3-12 lat 10g pyłku, powyżej 12 lat 20g pyłku. Zmiażdżyć zmieszać z wodą, wypić.

Kit pszczeli - propolis

Jest balasmiczno-żywiczną substancją powstałą przy udziale pszczoły miodnej z wydzielin drzew liściastych i iglastych. Zmieszany z niewielką ilością wosku i pyłku stanowi tzw. kit pszczeli gromadzony w ulu.
Wykazuje działanie: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, znieczulające, regeneracyjne, odtruwające, przeciw zapalne i wiele innych. Przepis: 50g kitu zalać 250 ml spirytusu etylowego. Nalewką odstawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu, codziennie mieszając. Przefiltrować, przechowywać w ciemnej butelce. Przed kuracją pyłkiem lub propolisem należy wykonać test przeciwuczuleniowy.

Jad pszczeli

Produkowany jest on przez pszczoły robotnice, oraz przez matkę pszczelą w celach obronnych. Ma konsystencję syropu i lekko gorzki, ostry smak. Po zetknięciu z powietrzem szybko odparowuje z niego woda i przybiera twardą, suchą konsystencję, łatwą do obróbki w celach leczniczych.
Stosowanie: choroby reumatyczne, choroby obwodowego układu nerwowego, zespoły bólowe, pourazowe, choroby serca i naczyń obwodowych, choroby alergiczne, nadciśnienie tętnicze, stwardnienie rozsiane.

Pierzga

To pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły wymieszany z miodem, wydzieliną pszczoły, a następnie zmagazynowany i zakonserwowany w komórkach plastra i poddany fermentacji mlekowej.
Polecana jest w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, po zawałach. Stosuję się ją w anemii, wzmacnia układ nerwowy, reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Działa ochronnie, odtruwająco, antydepresyjnie.
Stosowanie: 5g pierzgi na dzień przez okres 1 miesiąca.

Kontakt

 

"Tradycyjna Chata"
Sebastian Grodziński ul.Lenartowicza 52/32
34-120 Andrychów
NIP 551 257 95 72

Tel. +48 790-470-009

Tel. +48 570-320-003